Η Rhodiola rosea έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό τονωτικό για πάνω από 3000 χρόνια για να αυξήσει την ενέργεια και να ενισχύσει τη ζωτικότητα. Στη Σιβηρία, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν Rhodiola Rosea λέγεται ότι είναι τουλάχιστον 100 ετών. Με την Rhodiola Rosea μπορείτε να νιώσετε την ενέργεια της τίγρης της Σιβηρίας.

Η Rhodiola Rosea έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικός τονωτικό για περισσότερα από 3000 χρόνια για να αυξήσει την ενέργεια και να ενισχύσει τη ζωτικότητα. 

Η Rhodiola βοηθά επίσης στο στρες, μειώνει το άγχος, ενισχύει τον ανδρισμό και αναζωογονεί μετά την άσκηση.

Οι ειδικοί λένε ότι έως και 80% όλων των προβλημάτων υγείας προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από υπερβολικό ή μακροχρόνιο άγχος και, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.

Το σημερινό άγχος είναι ίσως ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη χρόνια νόσος και την πρόωρη γήρανση.

Η Rhodiola rosea  μπορεί να είναι η φυσική σας προστασία από στο άγχος. Είναι ένα προσαρμογόνο που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα το συναισθηματικό και φυσικό άγχος.

Οι Adaptogens είναι φυσικές ουσίες που ενισχύουν την αντίσταση του σώματός, διατηρώντας παράλληλα τις λειτουργίες του στην φυσιολογική υγεία, ειδικά κάτω από αγχωτικές ψυχικές και φυσικές συνθήκες. Αυτές βοηθούν στη διατήρηση του σταθερού περιβάλλοντος στον οργανισμό γνωστό ως αυτορρύθμιση.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και αποτελεσματικοί, ακόμη και όταν υποβάλλεστε σε βαριά σωματική ή πνευματική πίεση. Επειδή η Rhodiola Rosea εμποδίζει τις ορμόνες του στρες να βλάψουν την αρμονία του σώματος και να έχουν αρνητικές, παθογόνες επιδράσεις στο σώμα και το μυαλό.

Τα σημαντικότερα οφέλη των προσαρμογών είναι η αυξημένη διαθεσιμότητα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μείωση του αίσθηματος του άγχους, η αυξημένη αντοχή, η αυξημένη ψυχική εγρήγορση και ο βαθύς χαλαρωτικός ύπνος .Οι Adaptogens επίσης επιταχύνουν σημαντικά την περίοδο αποκατάστασης μετά την ασθένεια.

Από πού προέρχεται η Rhodiola Rosea;

Είναι ένα πολύ ισχυρό φυτό που βρίσκεται στο σκληρό πολικό περιβάλλον σε υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα στα ψηλά βουνά Altai στη Σιβηρία. Το φυτό έχει ύψος μεταξύ 30 και 76 εκατοστών, έχει κίτρινα λουλούδια και ονομάζεται συχνά Χρυσή ρίζα, Σιβηρική ρίζα, Ρίζα Ροζ ή Αρκτική Ρίζα.

Στη Ρωσία, η Rhodiola Rosea έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να αντιμετωπίσει το κρύο κλίμα της Σιβηρίας και την αγχωτική καθημερινή ζωή.

Ανήκει στην οικογένεια με παχύφυλλα φύλλα . Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 200 είδη φυτών Rhodiola – αλλά μόνο το φυτό Rhodiola ROSEA έχει δείξει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτό το φυτό πήρε το όνομά του επειδή η ρίζα κοπής μυρίζει σαν τριαντάφυλλο.

Πώς λειτουργεί η Rhodiola Rosea;

Αναστέλλει τους υποτύπους Α και Β του ενζύμου μονοαμινοξειδάση. Αυτά αναφέρονται επίσης και ως ΜΑΟ-Α και ΜΑΟ-Β και έχουν τη λειτουργία της σεροτονίνης (5-υδροξυτρυπταμίνη ή 5-ΗΤ) και της ντοπαμίνης (DA).

Από την ικανότητα αυτών των ενζύμων να μεταβολίζει το νευροδιαβιβαστή ο οποίος πρόσκερα αναστέλλεται. Σεροτονίνης και ντοπαμίνης παραμένουν περισσότερο και δραστηριοποιούνται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο. Η δραστηριότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό βελτιώνει και σταθεροποιεί τη διάθεσή. Η δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας κάνει πιο σίγουρους, θετικούς. Η

Rhodiola Rosea φαίνεται να επηρεάζει τα αμινοξέα πεπτίδια τα οποία  έχουν βήτα-ενδορφίνη και που εργάζονται ως νευροδιαβιβαστές εντός περιφερειακού και κεντρικού νευρικού συστήματος. Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι η Rhodiola ασκεί αυτά τα οφέλη ρυθμίζοντας την παραγωγή κορτιζόλης (της «ορμόνης του στρες») από τα επινεφρίδια σε περιόδους πνευματικού ή σωματικού στρες.

Η ρύθμιση της κορτιζόλης θεωρητικά αποτρέπει αυτές τις ορμόνες από το στρες και την κουραστεί, καθώς η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξουδετερώσει την ινσουλίνη.

Ποια είναι τα αποτελέσματα και τα οφέλη της Rhodiola Rosea;

Τα οφέλη της Rhodiola περιλαμβάνουν καθιερωμένες περιοχές εφαρμογής που έχουν αποδειχθεί σε περισσότερες από 190 κλινικές μελέτες, καθώς και θεωρητικά οφέλη της Rhodiola.

Ο κατάλογος των οφελειμάτων της Rhodiola Rosea είναι μακρύς:

 • Βοηθάει με ψυχική και σωματική εξάντληση
 • μειώνει το στρες και το άγχος
 • Βοηθά στην εξισορρόπηση όλων των νευροδιαβιβαστών
 • Εξισορροπεί το σύστημα απόκρισης του στρες περιορίζοντας την υπερβολική απελευθέρωση της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες
 • χρησιμοποιείται στην κατάθλιψη και τη νεύρωση
 • αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή
 • βοηθάει το εύρος συγκέντρωσης
 • προάγει τη διανοητική σαφήνεια
 • βελτιώνει τη μνήμη και την ψυχική απόδοση
 • Βοηθά στην καταπολέμηση της μελαγχολίας και του συναισθηματικού στρες
 • βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση
 • προάγει έναν υγιή ύπνο
 • βελτιώνει την αθλητική απόδοση στον αθλητισμό (βελτιώνοντας την αντοχή)
 • μπορεί να συντομεύσει το χρόνο αποκατάστασης μετά από έντονη προπόνηση
 • εμποδίζει την ανάπτυξη εποχιακών καταρροϊκών ασθενειών
 • διεγείρει την παραγωγή φυσικών κυττάρων δολοφόνων (κύτταρα που προστατεύουν από λοιμώξεις)
 • αυξάνει την αντίσταση του σώματος από σωματική και ψυχική υπερφόρτωση και αρνητικές περιβαλλοντικές επιδράσεις
 • Αυξάνει την κυτταρική ενέργεια, διεγείροντας την παραγωγή ΑΤΡ και CP (το καύσιμο του σώματος)
 • είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό – βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη στο σώμα μας
 • είναι ένας γενικός τονωτικός για τα ηλικιωμένα και γερασμένα άτομα
 • βοηθάει στην αναζωογόνηση μετά από πρόσφατες ασθένειες
 • ενισχύει το μεταβολισμό του λίπους για την ενέργεια
 • έχει θετικό αντίκτυπο στα επαγγέλματα όπου απαιτείται αυξημένη προσοχή, όπως οδηγοί φορτηγών, ελεγκτές κυκλοφορίας, πιλότοι
 • έχει μια γρήγορη έναρξη και μακροχρόνια επίδραση σε σύγκριση με τα γνωστά προσαρμογόνα

1. Το εκχύλισμα Rhodiola rosea βοηθά στις ασθένειες

Η χρήση της περιλαμβάνει ασθένειες που προκαλούνται από έντονο σωματικό ή πνευματικό στρες, γρίπη ή άλλες ασθένειες. Οι ασυνήθεις διαταραχές περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου , χειροτέρευση των επιδόσεων της εργασίας, χαμηλή όρεξη, ευερεθιστότητα, υψηλή αρτηριακή πίεση, κόπωση και κεφαλαλγία.

2. Η Rhodiola Rosea βελτιώνει τη σωματική και πνευματική απόδοση

Μελέτες με την Rhodiola Rosea δείχνουν ότι μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά από έντονες προπονήσεις και βελτιώνει την διάρκεια και τη μνήμη της συγκέντρωσης. Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η Rhodiola rosea βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, σε μία μελέτη, 50 μαθητές έλαβαν τυχαία 50 mg τυποποιημένου εκχυλίσματος Rhodiola Rosea ή ένα εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για είκοσι ημέρες. Τα άτομα που κατανάλωσαν το τυποποιημένο εκχύλισμα Rhodiola έδειξαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση, την ψυχοκινητική λειτουργία και την ψυχική απόδοση.

3. Η Rhodiola Rosea μειώνει το άγχος

Το άγχος μπορεί να είναι ευπροσάρμοστο. Όλοι αγωνιζόμαστε με συναισθηματικό άγχος από καιρό σε καιρό και όλοι γνωρίζουμε πόσο αγχώδεις μας κάνει να αισθανόμαστε. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό γνωρίζουν τα αποτελέσματα της σωματικής πίεσης στο σώμα. Η πίεση στους μύες μπορεί να οδηγήσει σε κάποια θετικά αποτελέσματα, αλλά η σωματική πίεση στο σώμα μπορεί να υποστεί τις συνέπειες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το περιβαλλοντικό άγχος που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, όπως ο καπνός στον αέρα, οι ρύποι στο φαγητό και στο νερό, οι τοξίνες από τις πλαστικές φιάλες. Το σώμα επιτίθεται έτσι από μια ποικιλία στρεσογόνων παραγόντων.

Κάθε είδος άγχους έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Εάν βρισκόμαστε κάτω από πολύ στρες, υπάρχει πολύ κορτιζόλη στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Σε στρες, ενεργοποιείται μια περίπλοκη ακολουθία χημικών και νευρολογικών συστημάτων. Το σώμα μας έχει πρακτικά ένα σύστημα απόκρισης στο στρες που του επιτρέπει να ασχολείται με την άμεση απειλή που προκαλεί άγχος.

Συγκρίνετε αυτό με την κόκκινη περιοχή του ταχομέτρου του αυτοκινήτου σας. Συνήθως οδηγούμε σε μια κανονική σειρά RPM, αλλά αν πρέπει να γυρίσουμε γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο που μπαίνει στο δρόμο μας, πηδούμε στο πεντάλ του γκαζιού, ο ταχύμετρος φτάνει στην κόκκινη περιοχή και αποφεύγουμε μια καταστροφή.

Ακριβώς τόσο κακό όσο είναι να οδηγείτε πάντα το αυτοκίνητό σας στο κόκκινο, είναι επίσης όταν το σώμα μας πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς ενάντια στο άγχος. Η Rhodiola Rosea μετριάζει το σύστημα απόκρισης του στρες και υποστηρίζει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό το στρες μπορεί να βλάψει τα μιτοχόνδρια και έτσι να μειώσει την κυτταρική ενέργεια. Η Rhodiola Rosea μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυτταρικής ενέργειας.

4. Η Rhodiola Rosea βοηθάει στην κατάθλιψη

Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος έχει επίσης μεγάλο ψυχικό αντίκτυπο στο σώμα μας. Το άγχος μας καταθλίβει και αισθανόμαστε δυσαρεστημένοι. Το Rhodiola Rosea διεγείρει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, τα οποία είναι βασικά για να μας κρατήσουν ευτυχισμένους και ενεργητικούς.

Η Rhodiola rosea έγινε δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το σουηδικό ινστιτούτο φυτών διεξήγαγε μια εκτεταμένη μελέτη για να αξιολογήσει τη χρήση της Rhodiola ενάντια στην κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προκάλεσαν αναταραχή καθώς υποστήριζαν έντονα τη χρήση της Rhodiola Rosea για τη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης και του άγχους.

Σε μια κλινική μελέτη, 150 άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έλαβαν εκχύλισμα Rhodiola rosea για ένα μήνα. Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, τα δύο τρίτα είχαν πλήρη ανάλυση των κλινικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης και έγιναν πιο ενεργά και κοινωνικά. Η αδυναμία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η γενική αδυναμία εξαφανίστηκαν.

5. Οφέλη από την Rhodiola στην Καρδιακή και Καρκινολογική Έρευνα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι το Rhodiola μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία καρδιακών παθήσεων που προκαλούνται από το άγχος. Οι μηχανισμοί του υπό αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μείωσης των κορτικοστεροειδών και των κατεχολαμινών, οι οποίες απελευθερώνονται από τα επινεφρίδια μόλις το άτομο υποφέρει από στρες.

Μια σειρά διπλών-τυφλών, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο μελετών που διεξήχθησαν από κοινού από σουηδούς και ρώσους ερευνητές αποκάλυψε ευεργετική επίδραση της Rhodiola στην καρδιά .

6. Αύξηση των αντικαρκινικών δραστηριοτήτων της Rhodiola rosea

Με την αύξηση της ανθεκτικότητας του οργανισμού στις τοξίνες, η Rhodiola φαίνεται να έχει αντικαρκινική δραστηριότητα. Έχει βρεθεί ότι η Rhodiola Rosea περιέχει μια επιλογή αντιοξειδωτικών ενώσεων.

Τα εκχυλίσματα Rhodiola έχουν επιτύχει σημαντική επιτυχία στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί εάν η Rhodiola rosea μπορεί να οριστεί ως νόμιμη θεραπεία για τον καρκίνο ή τουλάχιστον ένα ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής για τη στήριξη ασθενών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

7. Η Rhodiola Rosea ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με δύο τρόπους:

 • Μέσω της ειδικής, άμεσης διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος(διεγείρει έναν από τους σημαντικότερους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος: φυσικά κύτταρα φονιάς, τα κύτταρα ΝΚ αναζητούν και καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα στο σώμα μας).

Η Rhodiola Rosea ομαλοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνοντας την ανοσία των Τ κυττάρων. Η Rhodiola έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις τοξίνες που μπορούν να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.

 • Κάνοντας ένα άτομο λιγότερο ευάλωτο στο άγχος.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφει την ανθεκτικότητα μας σε διάφορες μορφές βακτηριακών και ιογενών επιθέσεων. Λόγω των φυσικών επιδράσεων των κυττάρων δολοφόνων σε όγκους, η Rhodiola rosea μπορεί να ενισχύσει την ανοσία των κυττάρων Β εμποδίζοντας την καταστολή της ανοσίας των κυττάρων Β που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του στρες.

Όταν βρισκόμαστε υπό άγχος, μεγάλο μέρος της ενέργειας του σώματος σπαταλάται χωρίς νόημα. Όταν εκτίθεται σε χρόνιο στρες που μειώνει συνεχώς την ενέργεια σε άλλα συστήματα, το αποτέλεσμα είναι μια μειωμένη ανοσοαπόκριση και φτωχότερη υγεία.

Το εκχύλισμα Rhodiola Rosea Extract προστατεύει και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα αποκαθιστώντας την αυτορρύθμιση – ή μεταβολική ισορροπία – στο σώμα μας.

Κατανοήστε καλύτερα το στρες – τις τρεις φάσεις ανάπτυξης του στρες

1η φάση συναγερμού

Όταν οι νέοι παράγοντες άγχους φτάσουν στο σώμα, οδηγούν σε ξαφνική απελευθέρωση εσωτερικών ορμονών στρες – κορτικοστεροειδών και κατεχολαμινών. Εάν το άγχος είναι έντονο, μπορεί να βλάψει μόνιμα και αμέσως το ρυθμιστικό σύστημα του σώματος. Ωστόσο, εάν κάποιος είναι τυχερός ή παίρνει προσαρμογόνα, είναι δυνατόν να εισέλθει στη φάση «εξοικείωσης» χωρίς κανένα πρόβλημα.

2η φάση συνηθειών

Αν ο παράγοντας άγχος συνεχίζεται (για παράδειγμα στην περίπτωση της έντονης αθλητικής δραστηριότητας στον αθλητισμό), μαθαίνει το σώμα μας να ανέχεται τα αγχωτικά ερεθίσματα – έτσι συνηθίζει σε αυτό – και αυξάνει την αντίσταση στον παράγοντα άγχος. Η φάση της εξοικείωσης είναι συνήθως μια ασφαλής φάση. Όσο περισσότερο μπορούμε να παραμείνουμε στη φάση  αυτή, τόσο το καλύτερο.

3. φάση εξάντλησης

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να καταπολεμήσει το άγχος και απλά να το ξεπεράσει. Σε αυτή τη φάση εξάντλησης, τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται ή επιδεινώνονται πολύ γρήγορα.

Αν και οι ασθένειες που σχετίζονται με το στρες μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης συναγερμού, εμφανίζονται συνήθως κατά την περίοδο κόπωσης, όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να καταπολεμήσει το άγχος. Η τρίτη φάση επιτυγχάνεται συνήθως μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια. Τα πάντα εξαρτώνται από τη διάρκεια της φάσης συνηθειών.

Μερικές φορές το σώμα είναι τυχερό και μπορεί να αποφύγει εντελώς αυτή την τρίτη φάση – υπό τον όρο ότι μπορεί να κρατήσει το άγχος υπό έλεγχο. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό με την υιοθέτηση προσαρμογόνων. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στη φάση της εξοικείωσης.

Λαμβάνοντας το εκχύλισμα Rhodiola Rosea μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί το άγχος. Εάν παίρνετε την Rhodiola σε τακτική βάση, η αρχική φάση προειδοποίησης θα μεταβεί εύκολα στη φάση της αντιμετώπισης. Η Rhodiola Rosea μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πολύ περισσότερο ή ακόμα και μόνιμα σε αυτή τη φάση συνηθειών, εμποδίζοντας έτσι το σώμα σας από το να γλιστρήσει στην εξαιρετικά επικίνδυνη φάση εξάντλησης.

Η Rhodiola Rosea έχει παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις;

Έχει μερικές δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αυξημένα όνειρα και ανησυχία όταν παίρνετε υψηλές δόσεις. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί δίνουν έμφαση στα θετικά αποτελέσματα παρά στις παρενέργειες. Η Rhodiola Royal, σε αντίθεση με τους αναστολείς ΜΑΟ, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με τα περισσότερα φάρμακα.