Ένα υγιές έντερο προσελκύει ελάχιστα την προσοχή. Τα συμπτώματα της ανεπαρκούς ή υπερβολικής εντερικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και απρόβλεπτες κινήσεις του εντέρου.
Εάν η πέψη δεν λειτουργεί σωστά, συνήθως προκαλεί τεράστια μείωση της ποιότητας ζωής.

Η κακή πέψη έργο της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, για την εισαγωγή τους στην κυκλοφορία του αίματος,  μεταθέτει στη στο οργανισμό τη διαδικασία της πέψης. Η τροφή φθάνει ήδη στο πεπτικό σύστημα μέσω της στοματικής κοιλότητας.

Ωστόσο, το εμπόδιο για την πραγματική αφομοίωση από το σώμα γίνεται μόνο στο έντερο και το δωδεκαδάκτυλο. Στα θρυμματισμένα τροφίμων έχουν προστεθεί πεπτικά ένζυμα που διασπούν τα βιοχημικά θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται δομικά στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα. Για τη μετατροπή αυτών  στην κυκλοφορία του αίματος, η πέψη των τροφίμων μεταφέρεται κατά μήκος  3-6  μέτρων μήκους  του λεπτού εντέρου.

Στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, διασκορπίζονται σε μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που φέρνουν τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα. Όταν διαλύονται στο αίμα, τα θρεπτικά συστατικά φθάνουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Μόλις τα άχρηστα υπόλοιπα  περάσουν από το λεπτό έντερο, εισέρχεται στο παχύ έντερο, το οποίο έχει μήκος μόνο 1,5 μέτρο. Εδώ στερείται υγρού. Τέλος, στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθό, το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και  αφυδατωμένο τελικό υλικό αποθηκεύεται μέχρι να εκκενωθεί το έντερο.

Τα συμπτώματα όπως  δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα συμβαίνουν – ανάλογα με το γεύμα – με τη μορφή ανάφλεξης, τώρα και στη συνέχεια.  Όποιοι υποφέρουν  από ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα σε τακτική βάση,  θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρό ιατρικό έλεγχο  η αλλάξτε τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες.

Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι συνήθως  μια ελαττωματική διατροφή. Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, πολύ λίγες ίνες, πάρα πολλά προϊόντα σιταριού ή γλυκά περιπλέκουν το έργο του εντέρου. Η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή μειώνει επιπλέον την κίνηση του εντέρου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε μια βασική διαταραχή των μυϊκών κινήσεων του εντέρου. Η κίνηση του λεπτού εντέρου είναι ασθενής και επιβραδύνεται με αυτή τη διαταραχή.

Ο χυλός της τροφής   παραμένει στο έντερο για αρκετές ημέρες. Τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά με το συμπτώματα  της δυσκοιλιότητας.  σκλήρυνση του εντέρου και δύσκολη κινήσεις του εντέρου είναι το αποτέλεσμα.

Η διάγνωση της δυσκοιλιότητας γίνεται με ιατρική βοήθεια.  Εάν υπάρχει μια περιστασιακή διαταραχή,  μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτικά φάρμακα που διεγείρουν τη μυϊκή κίνηση του εντέρου.

Μια άλλη σπάνια αιτία δυσκοιλιότητας είναι ένας μόνιμος σπασμός του σφιγκτήρα, ως αποτέλεσμα η εμφάνιση  αιμορροΐδων .

Η διάρροια είναι γνωστό ότι είναι ταυτόχρονη βακτηριακή ή ιική μόλυνση. Εκτός από τη δυσκοιλιότητα, η διάρροια μπορεί επίσης να οφείλεται σε λάθος διατροφή .

Τρόφιμα που είναι απαράδεκτα, αλλοιωμένα τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα, νικοτίνη ή λήψη γλυκαντικών μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, η διάρροια αντιμετωπίζεται με φάρμακα, για παράδειγμα με τα δισκία με κάρβουνο.

Λέξη ευερέθιστου συνδρόμου εντέρου (RDS)

Ο όρος αυτός εννοείται ότι σημαίνει μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου, που ονομάζεται επίσης νευρικό έντερο. Αποδέχεται συμπτώματα διαφόρων άλλων παθήσεων του εντέρου. Για τη διάγνωση του RDS, είναι σημαντικό να αποκλειστούν μόνο αυτές οι άλλες πιθανές ασθένειες με τα ίδια σημεία.

Παρόλο που η ποιότητα ζωής του RDS επηρεάζεται από τα δυσάρεστα συμπτώματα του, δεν απειλεί.  Το RDS εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Η υγεία των εντέρων δεν είναι θέμα τύχης – οι ζωτικές φυτικές ουσίες υποστηρίζουν το έντερο

Τα  φυτικά συμπληρώματα διατροφής   διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα για τα περιστασιακά συμπτώματα διαταραχών στομάχου και εντέρου, πολλά από τα οποία μπορούν να αγοραστούν από τα σ/μ  .

Ωστόσο η  χρήση χύμα φυτικών προϊόντων  δεν θεραπεύει τις αιτίες των εντερικών και στομαχικών προβλημάτων και μπορούν να είναι ακόμη και επικίνδυνα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε μορφή φαρμακευτικών όπως τα my life που διατίθενται στις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η ρυθμιζόμενη πέψη επιτυγχάνεται καλύτερα μακροπρόθεσμα με:

  • επαρκή ενυδάτωση
  • πλούσια σε βιταμίνες και ίνες διατροφή
  • τακτικά γεύματα σε καθορισμένες ώρες
  • αρκετή άσκηση

Επιπλέον, τα φαρμακευτικά τσάγια μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του εντέρου στη φυσική του λειτουργία. Παρασκευάσματα με δραστικά συστατικά από φυτικά εκχυλίσματα, κυτταρίνη, σίλικα και ενώσεις μαγνησίου επίσης μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εντερική δραστηριότητα.

Σπόροi Chia
Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και ωμέγα 6, πρωτεΐνες, ίνες και βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Οι σπόροι Chia καθαρίζουν το έντερο και ρυθμίζουν την πέψη. Σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, επειδή δεσμεύουν πολύ νερό, μειώνουν την επιθυμία για μεγάλα γεύματα και γλυκά. (περισσότερα…)
Θυμίαμα
Το λιβάνι προέρχεται από τη ρητίνη του δέντρου Boswellia serrata και έχει αποδειχθεί στην ιατρική της Αγιουρβέδα για χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο. Αυτό που το κάνει τόσο μοναδικό είναι το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο βοσουλλικό οξύ AKBA που περιέχεται στο λιβάνι. (περισσότερα…)
Ωμέγα 3
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά της εποχής μας, καθώς έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία. Η  επιστήμη επιβεβαιώνει  ότι τα ωμέγα 3 βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ομαλοποίηση της πίεσης του αίματος, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και στην ανακουφίσει του πόνου στις αρθρώσεις, ημικρανίες και κατάθλιψη. (περισσότερα…)