Ο ψευδάργυρος είναι μέρος σχεδόν των 300 ενζύμων που ελέγχουν ζωτικές διεργασίες στο σώμα. Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη, τη γονιμότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Προωθεί την επούλωση τραυμάτων και αποτρέπει την απώλεια μαλλιών. Ο ψευδάργυρος προάγει τον σχηματισμό αρσενικών ορμονών φύλου και προστατεύει τον προστάτη.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες, υποστηρίζει την υγιή πέψη, διατηρεί τις προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος και προστατεύει το σώμα ως αντιοξειδωτικό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος που ρυθμίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό. Ο ψευδάργυρος λειτουργεί με χιλιάδες κυτταρικά μόρια και ρυθμίζει μια ποικιλία μικροσκοπικών λειτουργιών του σώματος.

Τα καθήκοντα του ψευδαργύρου εξαρτώνται από μια ασταθή ισορροπία. Τόσο πολύ μικρός όσο και υπερβολικός ψευδάργυρος μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των φυσιολογικών λειτουργιών που ρυθμίζονται από ψευδάργυρο.

Οι απαιτήσεις ψευδαργύρου του σώματος καλύπτονται καλύτερα από μια ισορροπημένη διατροφή με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Εάν το σώμα εκτίθεται σε εξαιρετικό στρες, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μέσω μόλυνσης, φλεγμονής , τραύματος ή στρες , οι αποθέσεις ψευδαργύρου του σώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει έλλειψη ψευδαργύρου, η οποία μπορεί να επιλυθεί με ταχεία και αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου.

Ποιες λειτουργίες έχει ο ψευδάργυρος;

  Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Ο ψευδάργυρος ενεργοποιεί σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο.

  Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τη διανοητική ικανότητα: ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την κανονική ανάπτυξη της γνωστικής ικανότητας και φαίνεται να διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση στην τρίτη ηλικία.

  Ο ψευδάργυρος παρέχει ένα υγιές πεπτικό σύστημα: η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια. Η υποστήριξη της εντερικής χλωρίδας με ψευδάργυρο ανανεώνει τη φυσιολογική ισορροπία του γαστρεντερικού σωλήνα.

  Ο ψευδάργυρος προάγει την προστατευτική λειτουργία του δέρματος: Το δέρμα χρειάζεται ψευδάργυρο για αναγέννηση και επούλωση πληγών. Ο ψευδάργυρος διατηρεί τη φυσική υγρασία του δέρματος.

  Ο ψευδάργυρος ως αντιοξειδωτικό: Με την αντιοξειδωτική του δράση, ο ψευδάργυρος βοηθά στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες και την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου – πώς αναπτύσσεται και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ψευδάργυρος ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά τύπου 2. Αυτά βρίσκονται σε όλα τα μέρη του σώματος και έχουν βασικές κυτταρικές λειτουργίες. Μια μέτρια ανεπάρκεια των μικροθρεπτικών ουσιών τύπου 2 οδηγεί συνήθως σε μάλλον μη ειδικά συστηματικά συμπτώματα, τα οποία συχνά παραμένουν μη αναγνωρίσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν: 

 • Εξάνθημα στο πρόσωπο
 • Εξάνθημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
 • Πονόλαιμος, ξύσιμο του λαιμού
 • Έλκη και ανοικτές κηλίδες στο στόμα
 • Έλκη στη μύτη
 • Δερματικές αλλοιώσεις και περιοχές με σκασίματα, ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
 • μυκητιασικές λοιμώξεις
 • Το πόδι του Αθλητή
 • Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και φλεγμονή
 • Καθυστερημένη επούλωση πληγών
 • Μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών
 • ελλειμματική νοητική προσοχή
 • Μειωμένη μνήμη
 • εναλλαγές της διάθεσης
 • κατάθλιψη
 • αναιμία
 • Απώλεια βάρους ή / και όρεξης
 • διάρροια
 • Διαταραχές ανάπτυξης (σε παιδιά)

Πόση ποσότητα ψευδαργύρου χρειάζεστε;

Η ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου που συνιστάται από τη γερμανική εταιρεία διατροφής (DGE) εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος, με διαφορετικές κατευθυντήριες τιμές για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι ακόλουθες οδηγίες δίνονται σε mg ανά ημέρα:

 • Βρέφη έως 4 μηνών: 1 mg
 • Βρέφη από 4 έως 12 μήνες: 2 mg
 • Παιδιά ηλικίας από 1 έως 4 ετών: 3 mg
 • Παιδιά ηλικίας από 4 έως κάτω των 7 ετών: 5 mg
 • Παιδιά ηλικίας από 7 έως κάτω των 10 ετών: 7 mg
 • Παιδιά ηλικίας από 10 έως κάτω των 13 ετών: Αγόρια: 9 mg.Κορίτσι: 7 mg
 • Παιδιά ηλικίας από 13 έως κάτω των 15 ετών: Αγόρια: 9,5 mg.Κορίτσι: 7 mg
 • Έφηβοι από 15 ετών και ενήλικες: Άνδρες: 10 mg;Γυναίκες: 7 mg
 • Έγκυες γυναίκες από τον 4ο μήνα: 10 mg
 • Νοσηλευτική: 11 mg

Ποιος χρειάζεται ψευδάργυρο;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την κανονική λειτουργία σχεδόν όλων των κυττάρων του σώματος. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό ψευδάργυρο καθημερινά μέσω της διατροφής, ώστε να μην διαταραχθεί η κυτταρική ισορροπία.

Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κανονική ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Δυστυχώς, οι ηλικιωμένοι είναι επίσης συχνά υπό έλλειψη ψευδαργύρου, που μπορεί να βλάψει την ανοσοποιητική τους λειτουργία και τις γνωστικές τους ικανότητες.

Επομένως, σε περίπτωση υποψίας ανεπάρκειας ψευδαργύρου, συνιστάται πρόσθετη πρόσληψη ψευδαργύρου, π.χ. με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη και η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φυσιολογική ισορροπία του σώματος.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται συνεχώς σε εισβάλλοντα μικρόβια όπως ιούς και βακτήρια και είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των ελαττωματικών κυττάρων. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμωθεί, η επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος συχνά αποτυγχάνει και η ανοσολογική απόκριση είναι αναποτελεσματική. Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη δραστηριότητα των βοηθητικών κυττάρων Τ, τα οποία προσλαμβάνουν τα Β κύτταρα που παράγουν αντισώματα. Σε έλλειψη ψευδαργύρου, αυτή η αλυσίδα εντολής καθυστερεί.

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί και στο γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεπώς, η συμπλήρωση με ψευδάργυρο βοηθά στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αναζωογονήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων.

Η άμεση επίδραση του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες με άτομα που υπέφεραν από κρυολογήματα. Η πρόσληψη ψευδαργύρου συντόμευσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μέσο όρο 33%.

Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τη νοητική ικανότητα

Μεγάλο μέρος του διατροφικού ψευδαργύρου εισέρχεται στον εγκέφαλο όπου χρειάζεται για την κατασκευή του νευρικού δικτύου. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ειδικά στην αναπτυξιακή φάση του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της διανοητικής ανάπτυξης. Τα μωρά των οποίων οι μητέρες είναι ανεπαρκείς στον ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δείχνουν μειωμένη έκταση προσοχής και δραστηριότητα, μαθαίνουν πιο αργά και έχουν λιγότερες έντονες κινητικές δεξιότητες.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στη διατήρηση της ψυχικής ικανότητας. Για παράδειγμα, η πρόσληψη ψευδαργύρου έχει θετική επίδραση στις γνωστικές και συναισθηματικές ικανότητες των ηλικιωμένων γυναικών. Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο ψευδάργυρος μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά σε ασθενείς που θεωρούνται ανθεκτικοί.

Ο ψευδάργυρος εξασφαλίζει μια υγιή πέψη

Η πρόσληψη τροφής λαμβάνει χώρα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, όπου τα θρεπτικά συστατικά περνούν από το επιθηλιακό στρώμα του εντέρου στα κύτταρα. Η ανάπτυξη αυτού του επιθηλιακού στρώματος συνίσταται σε μια περίπλοκη αλληλουχία κυτταρικής διαίρεσης-, προδιαγραφή κυττάρων -και απομάκρυνση περίσσειας κυττάρων. Ο ψευδάργυρος παίζει κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες αυτές.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την πέψη και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια.

Μια ολιστική θεώρηση της αλληλεπίδρασης των λειτουργιών του σώματος δείχνουν οι ερευνητές που προκαλείται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου πεπτικά προβλήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα και τις γνωστικές δεξιότητες.

Ο ψευδάργυρος προάγει την προστατευτική λειτουργία του δέρματος

Ο ψευδάργυρος είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την ανανέωση των κυττάρων, γι ‘αυτό και η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου έχει ιδιαίτερη επίδραση στο δέρμα. Η ανεπαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου οδηγεί σε εξανθήματα, έλκη και αλλοιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η προστατευτική λειτουργία του δέρματος έχει χαθεί και οδηγεί σε μυκητιακές λοιμώξεις και φλεγμονή. Η επαρκής παροχή ψευδαργύρου είναι επίσης απαραίτητη για την επούλωση τραυμάτων του δέρματος. Η μακροχρόνια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δερματίτιδα.

Ο ψευδάργυρος ως αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από τις περιβαλλοντικές επιρροές στο σώμα. Ο ψευδάργυρος ανήκει στην ομάδα των μικροθρεπτικών συστατικών που λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά. Η παρεμπόδιση των ελεύθερων ριζών μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη κυττάρων.

Τα καρκινικά κύτταρα, από την άλλη πλευρά, επωφελούνται από το οξειδωτικό στρες. Η δράση του ψευδαργύρου μπορεί συνεπώς να επηρεάσει τη λειτουργία των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, ο ψευδάργυρος συμβάλλει σημαντικά στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων, και έτσι μπορεί να αυξήσει την επίδραση της χημειοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου.

Ψευδάργυρος στα τρόφιμα

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα. Ειδικά ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε βοδινό, χοιρινό και κοτόπουλο, στρείδια, καβούρια και αστακούς. Ζωικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα είναι άλλες εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου. Τα όσπρια, όπως φασόλια ή ρεβίθια, καθώς και κάσιους και άλλα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο.

Οι παρενέργειες του ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα μέταλλα και μπορεί να είναι τοξικό σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η συνιστώμενη μέγιστη δόση ψευδαργύρου είναι 40 mg για τους ενήλικες. Πιθανά σημεία οξείας δηλητηρίασης με ψευδάργυρο περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, απώλεια όρεξης, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πονοκέφαλο.

Η υπερβολική δόση ψευδαργύρου (από 150 mg / ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στις αποθήκες σιδήρου ή χαλκού στο σώμα, καθώς και σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεπώς, δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση του συνιστώμενου μέγιστου επιπέδου πρόσληψης ψευδαργύρου.

Αλληλεπιδράσεις ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα:

 • Αντιβιοτικά: Ηλήψη αντιβιοτικών κινολόνης ή τετρακυκλίνης με συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει τόσο την πρόσληψη ψευδαργύρου όσο και την πρόσληψη αντιβιοτικών.
 • Η πενικιλλαμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας . Η ταυτόχρονη κατάποση ψευδαργύρου εμποδίζει την απορρόφηση της πενικιλλαμίνης.
 • Τα διουρητικάμπορούν να αυξήσουν την απέκκριση του ψευδαργύρου στα ούρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των εναποθέσεων ψευδαργύρου του οργανισμού.
 • Μικροθρεπτικά συστατικά:Η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη ψευδαργύρου, ενώ η περίσσεια δόση ψευδαργύρου καθιστά δύσκολη την πρόσληψη χαλκού .

Όταν λαμβάνετε συγχρόνως ψευδάργυρο και φάρμακα, διαβάστε πάντοτε το φύλλο οδηγιών και, εάν είναι απαραίτητο, διατηρήστε ένα κενό τουλάχιστον 2 ωρών μεταξύ των. Στην παροχή μικροθρεπτικών συστατικών, η ισορροπία αυτών πρέπει να παρατηρείται στο σώμα.

 

Μελέτες ψευδαργύρου και αναφορές

 1. Ο βασιλιάς JC.Ψευδάργυρος: ένα ουσιαστικό αλλά αόριστο θρεπτικό συστατικό. AJ Clin Nutr. 2011? 94 (2): 679S-684S.
 2. Shenkin A. Μικροθρεπτικά συστατικά για την υγεία και τις ασθένειες. Postgrad Med J. 2006, 82 (971): 559-567.
 3. Οι παστίλιες Hemilä H. Zinc και το κοινό κρυολόγημα: μια μετα-ανάλυση που συγκρίνει οξικό ψευδάργυρο και γλυκονικό ψευδάργυρο και τον ρόλο της δοσολογίας ψευδαργύρου. JRSM Open. 2017? 8 (5): 2,054,270,417,694,291th
 4. Haase H, Mocchegiani E, Rink L.Συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης ψευδαργύρου και της ανοσολογικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.  2006 Οκτ-Δεκ 7 (5-6): 421-8.
 5. Lomagno ΚΑ, Hu F, Riddell LJ.Αύξηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και των επιπτώσεών τους στη διάθεση και τη διάγνωση: συστηματική ανασκόπηση. Θρεπτικά συστατικά. 2014 Nov 14 · 6 (11): 5117-41
 6. Prasad AS.Αντίκτυπος της ανακάλυψης ανθρώπινης ανεπάρκειας ψευδαργύρου στην υγεία. J Am Coll Nutr.Jun 2009 · 28 (3): 257-65.
 7. Schwartz JR, Marsh RG, Draelos ZD.Υγεία ψευδαργύρου και δέρματος: επισκόπηση της φυσιολογίας και της φαρμακολογίας.  Surg. 2005? 31: 837 – 47.
 8. Kocdor H, Ates H, Aydin S.Η συμπλήρωση του ψευδαργύρου προκαλεί απόπτωση και ενισχύει την αντικαρκινική αποτελεσματικότητα της docetaxel σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Drug Des Devel Ther. 2015 Ιουλίου 27, 9: 3899-909.
 9. Γερμανική Εταιρεία ΔιατροφήςΨευδάργυρος – συνιστώμενη πρόσληψη
 10. Bhatnagar S, Taneja S.Ψευδάργυρος και γνωστική ανάπτυξη. Br J Nutr. 2001 Μαΐου, 85 Suppl 2: S139-45.
 11. Vela G, Strong P, Socha M, Sauer ΑΚ.Ψευδάργυρος στην καλή αλληλεπίδραση εγκεφάλου στον αυτισμό και τις νευρολογικές διαταραχές. Νευρικό πλαστικό. 2015? 2015: 972791α
 12. Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.Ψευδάργυρος: Φυλλάδια για επαγγελματίες υγείας.