Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, K2 και ασβεστίου.

Περίπου 35 ετών, χάνουμε 1-1,5% οστικής ουσίας ετησίως, ενώ οι γυναίκες επηρεάζονται συχνότερα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη μόνο του ασβεστίου δεν επαρκεί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη D και η βιταμίνη K2 πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση της πυκνότητας των οστών. Το μαγνήσιο, καθώς και ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και οι βιταμίνες C και B συμβάλλουν επίσης στη σταθερότητα των οστών.

Μόνο στη Περισσότεροι άνθρωποι από 2 στους 10 υποφέρουν από οστεοπόρωση, μια από τις πρώτες 10 ασθένειες στον κόσμο που απαριθμούνται από τον Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Γενικά, ο όρος οστεοπόρωση αναφέρεται σε μια σκελετική ασθένεια των οστών. Αυτή η ασθένεια, που επίσης αναφέρεται ως ατροφία των οστών, συνδέεται με μείωση της οστικής μάζας πέρα ​​από την κανονική κλινική ηλικία και επιδείνωσης της δομής των οστών.

Αιτίες: Τι είναι η οστεοπόρωση;

Σε 95% των περιπτώσεων, οι αιτίες της οστεοπόρωσης είναι άγνωστες. Αυτή η μορφή οστικής απώλειας ονομάζεται πρωτογενής οστεοπόρωση.

Συχνά οι γυναίκες επηρεάζονται άμεσα μετά την εμμηνόπαυση και άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 70 ετών. Επομένως, κάποιος μιλάει για μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση ή για γεροντική οστεοπόρωση.

Εκτός από την ηλικία και το φύλο, οι παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν γενετικές προδιαθέσεις, ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου, ανεπάρκεια βιταμίνης D ή βιταμίνης Κ , χαμηλό βάρος, κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Επιπλέον, η οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί ως δευτερογενής ασθένεια λόγω ορμονικών ή μεταβολικών διαταραχών ή με τη μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Συμπτώματα: Πώς είναι αισθητή η οστεοπόρωση;

Η έναρξη της οστεοπόρωσης εξασφαλίζει ότι η ασθένεια παραμένει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο όταν η οστική μάζα έχει μειωθεί τόσο πολύ ώστε τα οστά να είναι πορώδη και ασταθή, να προκαλέσει πόνο και κατάγματα χωρίς εμφανή αιτία.

Συχνά επηρεάζονται από κατάγματα:

  • δίνη
  • οστού του αυχένα του μηριαίου
  • κοντά στον καρπό
  • βραχιονίου οστού
  • λεκάνη

Διάγνωση: Πώς μπορεί να εντοπιστεί η οστεοπόρωση;

Στην οστεοπόρωση, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την οριστική διάγνωση. Ένα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τις ακτίνες Χ. Η οστεοενιστομετρία μετρά την πυκνότητα των οστών και τα συγκρίνει με τις μέσες τιμές ενός υγιούς 30χρονου.

Με απόκλιση από -1 έως -2,5 γίνεται λόγος για ήπια οστεοπόρωση. Ωστόσο, εάν η απόκλιση είναι μεγαλύτερη από -2,5,  για μέτρια εως σοβαρής καταγμάτων οστεοπόρωσης.  Παρόμοια αποτελέσματα παρέχονται επίσης με υπολογιστική τομογραφία, αν και αυτό συσχετίζεται με υψηλότερη δόση ακτινοβολίας.

Θεραπεία: Ποια είναι τα ειδικά φάρμακα οστεοπόρωσης;

Ο στόχος της θεραπείας της οστεοπόρωσης είναι να επηρεάσει θετικά τον μεταβολισμό των οστών και να ανακουφίσει τον πόνο. Υπάρχουν πολλά ειδικά φάρμακα για την οστεοπόρωση διαθέσιμα.

Εκτός από τα παρασκευάσματα καλσιτονίνης και οιστρογόνων χρησιμοποιούνται παράγοντες από την ομάδα των διφωσφονικών. Είναι παρόμοια με τις ίδιες ουσίες του σώματος, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εσωτερική οστική δομή. Αυτή είναι μια προσπάθεια να διεγερθεί ο σχηματισμός οστού και έτσι να σταθεροποιηθεί ή ακόμη και να αυξηθεί η πυκνότητα των οστών.

Ποια φυσικά θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην οστεοπόρωση;

Εκτός από τη θεραπεία με συμβατικά φάρμακα, η προσφορά ασβεστίου , βιταμίνης D και βιταμίνης Κ2 παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία της οστεοπόρωσης .

Αν δεν είναι δυνατόν να παρέχεται επαρκής θρεπτική υποστήριξη ή ηλιακό φως, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 μπορεί να αντισταθμιστεί με τη λήψη ειδικών θρεπτικών παρασκευασμάτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η παραγωγή βιταμίνης D μέσω του δέρματος μειώνεται στα γηρατειά.

Ως μέρος μιας θεραπείας της οστεοπόρωσης, είναι σκόπιμος ο συνδυασμός τόσο ασβεστίου όσο και συμπληρώματα βιταμίνης D. Για το ασβέστιο συνιστάται ημερήσια δόση 1000 έως 1500 mg.

Η βιταμίνη D είναι κυρίως υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο . Αλλά η βιταμίνη Κ2  είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση του ασβεστίου στα οστά. Αυτή η συνειδητοποίηση έφθασε μόλις πρόσφατα.

Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί την πρωτεΐνη GLA οστεοκαλσίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ενσωμάτωση του ασβεστίου στα οστά. Παρόλο που η βιταμίνη Κ2 υπάρχει – αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες – στο κρέας, παραπροϊόντα, βούτυρο, κρόκο αυγού και σε ορισμένα τυριά,. Η καλύτερη πηγή φυσικής βιταμίνης K2 είναι ενα παραδοσιακό πιάτο με ζυμωμένη σόγια.

Πρόληψη: Πώς να αποτρέψουμε την οστεοπόρωση;

Οι σημαντικότεροι προμηθευτές ασβεστίου περιλαμβάνουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και το πλούσιο σε ασβέστιο μεταλλικό νερό και τα πράσινα λαχανικά. Επιπλέον, παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το οινόπνευμα και ο καφές πρέπει να είναι περιορισμένοι. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης ξεκινάει από την παιδική ηλικία, επειδή όσο ισχυρότερα κατασκευάζονται τα οστά, τόσο αργότερα παρατηρείται η υποβάθμιση που σχετίζεται με την ηλικία.

Συμβουλές: Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με την οστεοπόρωση:

  • Φυσικά, η κίνηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη θεραπεία όσο και στην προφύλαξη. Όχι μόνο προωθεί ενεργά τον σχηματισμό οστού, αλλά συμβάλει επίσης μέσω ενός ενισχυμένου μυϊκού συστήματος στην ανθεκτικότητα του σκελετού χωρίς πόνο.
  • Εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, η βιταμίνη C πρέπει επίσης να προστεθεί καθώς εμπλέκεται στην πρωτεϊνική σύνθεση στα οστά.
  • Συχνά, στην οστεοπόρωση παρατηρείται έλλειψη μαγνησίου, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί αναλόγως. Τα στοιχεία του χαλκού και του ψευδαργύρου είναι επίσης σημαντικά για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Χαλκός
Ο χαλκός είναι κρίσιμος για τη δομή και την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού σε όλο το σώμα. Ένας υγιής συνδετικός ιστός είναι η βάση για το όμορφο δέρμα, τα ισχυρά οστά και τα ελαστικά αιμοφόρα αγγεία. Ο χαλκός εμπλέκεται επίσης στη χρώση του δέρματος και των μαλλιών. Ως μέρος πολλών ενζύμων, ο χαλκός προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. (περισσότερα…)
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι μέρος σχεδόν των 300 ενζύμων που ελέγχουν ζωτικές διεργασίες στο σώμα. Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη, τη γονιμότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Προωθεί την επούλωση τραυμάτων και αποτρέπει την απώλεια μαλλιών. Ο ψευδάργυρος προάγει τον σχηματισμό αρσενικών ορμονών φύλου και προστατεύει τον προστάτη. (περισσότερα…)
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέψει τον εκφυλισμό των κυττάρων. Το σελήνιο μπορεί να ενισχύσει τις θεραπευτικές δυνάμεις σταθεροποιώντας και ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να σχηματίσει περισσότερα αντισώματα, κύτταρα δολοφόνους και αμυντικά λεμφοκύτταρα. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το σελήνιο έχει άμεση ανασταλτική επίδραση στα κύτταρα όγκου. (περισσότερα…)
Multi-ορυκτά
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην πλούσια κοινωνία μας στερούνται βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χρώμιο και σελήνιο. Οι ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο. Τα multiminerals είναι ιδανικά για να αντισταθμίσουν και να αποτρέψουν μια ανεπάρκεια. (περισσότερα…)
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για την υγεία μας. Μέχρι τώρα, η βιταμίνη D θεωρήθηκε ότι το ισχυρότερο για τα οστά. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν υποδοχείς βιταμίνης D σε σχεδόν όλα τα όργανα και τους ιστούς, οπότε η βιταμίνη D έχει εκτεταμένες επιδράσεις στις περισσότερες μεταβολικές διεργασίες του σώματος. (περισσότερα…)
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο συμμετέχει στην παραγωγή περισσότερων από 300 ζωτικών ενζύμων στο σώμα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τις επιδόσεις και την ενέργεια. Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μυς και αποτρέπει τους μυϊκούς σπασμούς. Πρόκειται για ένα φυσικό φάρμακο κατά του στρες που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει την καρδιακή ανεπάρκεια. Το μαγνήσιο είναι το πιο πολύτιμο μέταλλο της εποχής μας. (περισσότερα…)
Βιταμίνη Κ2
Φανταστείτε ότι υπάρχει μια βιταμίνη που προκαλεί το ασβέστιο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των οστών και δεν συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Έτσι αυτή η βιταμίνη θα μπορούσε ταυτόχρονα και να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή και την οστεοπόρωση.Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη Κ2 έχει ακριβώς αυτές τις ιδιότητες. (περισσότερα…)