Φανταστείτε ότι υπάρχει μια βιταμίνη που προκαλεί το ασβέστιο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των οστών και δεν συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Έτσι αυτή η βιταμίνη θα μπορούσε ταυτόχρονα και να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή και την οστεοπόρωση.Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη Κ2 έχει ακριβώς αυτές τις ιδιότητες.

Η βιταμίνη Κ2 είναι στην πραγματικότητα το όνομα για μια ολόκληρη οικογένεια συγγενών ενώσεων στην ομάδα των βιταμινών Κ. Η άλλη σημαντική βιταμίνη Κ-ομάδας, η βιταμίνη Κ1, είναι γνωστή για το ρόλο της στην πρόληψη της πήξης του αίματος.

Όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, το ασβέστιο δεν μπορεί να ενσωματωθεί σωστά στα οστά. Ως αποτέλεσμα, η σκλήρυνση των αρτηριών μπορεί να συμβεί επειδή το περίσσειο ασβέστιο στο σώμα μπορεί να συσσωρευτεί στα αρτηριακά τοιχώματα. Ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα οστά δεν είναι τόσο ισχυρά όσο θα έπρεπε.

Η Κ2 ως συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της αρτηριακής σκλήρυνσης και για τη διατήρηση της αντοχής των οστών, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης μειώνεται αποτελεσματικά.

Η σκλήρυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων συνδέεται με ασθένειες όπως η οστεοπόρωση και η στεφανιαία νόσο. Υπάρχουν επίσης πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι χρήσιμη στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, εμποδίζοντας τις διαδικασίες ασβεστοποίησης στις αρτηρίες.

Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Κ2

Η χορήγηση βιταμίνης Κ2 έχει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

 • Διατήρηση της αντοχής των οστών
 • Διατήρηση οστικής πυκνότητας οστού
 • Διατήρηση υγιών αρτηριών
 • Προστασία από στεφανιαία νόσο

Πώς μπορεί η βιταμίνη K2 να διατηρήσει τη δύναμη των οστών;

Επειδή η βιταμίνη Κ2 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διανομή του ασβεστίου στο σώμα μπορεί να διαταραχθεί εύκολα η εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία με την οποία το σώμα ρυθμίζει την ισορροπία του ασβεστίου, όταν είναι παρούσα.μια ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ2 στο σώμα

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα οστών, η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλεί τα οστά να γίνουν εύθραυστα  εξαιτίας της διάσπασης της οστικής ουσίας. Συχνά συνδέεται με ανεπάρκεια ασβεστίου. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν πληγεί περισσότερο από την οστεοπόρωση.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ2 πιστεύεται ότι έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο επίπεδο δραστικής οστεοκαλσίνης: αυτή είναι μια εξαρτώμενη από βιταμίνη Κ πρωτεΐνη που παράγεται από τα οστά. Τα μειωμένα επίπεδα οστεοκαλσίνης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από εύθραυστα οστά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση της τροφής με τη βιταμίνη Κ2 μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής δύναμης των οστών. Στην πραγματικότητα, αρκετές ιαπωνικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί ακόμη και να αντισταθμίσει την απώλεια οστικής μάζας και μπορεί επίσης να αυξησευ την οστική μάζα σε ασθενείς με οστεοπόρωση

Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 μπορούν να μειώσουν την απώλεια μάζας οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και να αυξήσουν την οστική τους δύναμη.

Η βιταμίνη Κ2 μπορεί να σας βοηθήσει

 • για τη διατήρηση της αντοχής των οστών
 • για τη βελτίωση και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας
 • Μείωση της οστικής απώλειας και βελτίωση της αντοχής των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Πώς βοηθά η Βιταμίνη Κ2 να διατηρηθούν υγιείς αρτηρίες;

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Κ2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και αρτηριοσκλήρυνσης (ασθένεια στην οποία εναποτίθενται πλάκες στις αρτηρίες).

Μια πρωτοποριακή ολλανδική μελέτη πάνω από 4.800 ασθενών με ένδειξη για πρώτη φορά δείχνει ότι άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Κ2, έχουν ένα σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μιας σοβαρής αποτιτάνωσης των αρτηριών τους (αυτό είναι ένα σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης).

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης K2 ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τέτοια καρδιακή νόσο.

Αυτή η μελέτη ενίσχυσε την πρόταση ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των υγιών αρτηριών, εμποδίζοντας αποτελεσματικά την εναπόθεση ασβεστίου στα αρτηριακά τοιχώματα.

Η βιταμίνη Κ2 μπορεί να βοηθήσει

 • στη διατήρηση των υγιών αρτηριών με
 • την αποφυγή της ασβεστοποίησης των αρτηριακών τοιχωμάτων

Βιταμίνη Κ2 και στεφανιαία νόσος

Εάν κάποιος πάσχει από έλλειψη ασβεστίου στα οστά, είναι πολύ πιθανό οι αρτηρίες να έχουν ταυτόχρονα περίσσειο ασβεστιο. Αυτό συμβαίνει απλά επειδή το ασβέστιο, το οποίο δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα οστά από το σώμα, εναποτίθεται στις αρτηρίες.

Εάν υπάρχει περίσσειο ασβεστιο στις αρτηρίες, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνει θύμα στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι νεφροπάθειες και ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ2 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας του ασβεστίου στο σώμα, αυτό προστατεύει το σώμα από την εμφανιση στεφανιαία νόσου. Μια μελέτη του 2009 επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό, με δεδομένα από περισσότερες από 16.000 γυναίκες που αξιολογήθηκαν.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τη λήψη βιταμίνης K2;

Το συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη K2 μπορεί να είναι επωφελές αν ανήκετε σε μία από τις ακόλουθες ομάδες κινδύνου:

 • οστεοπόρωση
 • Εύθραυστο οστό
 • Η καρδιαγγειακή νόσος
 • Στεφανιαία νόσο

Συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Κ2

Το συμπληρώμα διατροφής με βιταμίνη K2 συχνά σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες. Αυτοί οι τύποι βιταμινών πρέπει να συνεργάζονται για την αποτελεσματική ενίσχυση των οστών. η για να βοηθήσουν το σώμα να προστατεύσει τις αρτηρίες από την ασβεστοποίηση.

Συχνά σε συνδυασμό με το K2

 • Βιταμίνη Κ1
 • Βιταμίνη D3

Γιατί πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με τη βιταμίνη Κ2;

Υπάρχουν  οι επιστημονικές αποδείξεις ότι η βιταμίνη Κ2 διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιών οστών και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών. Έτσι, η συμπλήρωση με τη βιταμίνη Κ2 μπορεί να είναι επωφελής αν ακολουθείτε τους ακόλουθους στόχους:

 • Πρόληψη της οστεοπόρωσης
 • Πρόληψη στεφανιαίας νόσου
 • Διατηρηρηση υγιων οστων
 • Ενίσχυση και διατήρηση της οστικής πυκνότητας
 • Φροντίδα και διατήρηση υγιών αρτηριών